Paradižnik

DSC_0029.JPGKako sejemo paradižnik? Kako vzgojimo svoje sadike paradižnika in na kaj moramo biti pozorni pri setvi, presajanju in negi paradižnika 🙂

Vse to in še več, delim prav rada z vami 🙂

Brez paradižnika si res ne predstavljamo našega vrta, niti kasneje naše shrambe. Le kaj bi brez najboljše domače paradižnikove omake, ki se odlično prilega na pici ali kot omaka za polnjene paprike  –> Recept za domače polnjene paprikeDa o sveži paradižnikovi solati sploh ne sanjam 😛 Še čisto malo kajne 😀

Torej kako sejemo paradižnik mi? 

Ko je primeren dan za PLOD, od sredine februarja in v marcu, sejemo paradižnik na toplo, za vzgojo svojih sadik.

Paradižnike sem vedno sejala prekmalu, ker so rastlinice vedno tako hitro zrasle, smo se velikokrat prerekali za tisti super, za njih najbolj ugoden prostor v hiši. Zunaj je bilo še prehladno, notri prevroče, tako, da smo kar težko sklenili dogovor 😉  Od takrat naprej sejemo paradižnike malo kasneje, recimo, da zadnji teden v februarju prvo setev, ter nato v marcu še ena setev. 😉 Tako lahko sadike, že ko so male, postopoma navajamo na bolj mrzle temperature, kar pa je za zdravje paradižnika najbolj pomembno.

Paradižnik sejemo po istem postopku, kot papriko. Najraje kar v korita in ob vir toplote (kamin, radiator,..), dokler ne vzklijejo. Paradižnik je na mraz malo manj občutljiv in ga nato že takoj po vzniku postavimo na bolj hladno mesto ( 18-20°C), ter potem z vsakim naslednjim listom, še na bolj hladno.

Če bo paradižnikom pretoplo, bodo rastline prehitro zrasle in stebla bodo zelo šibka, visoka in tanka. Takšen paradižnik je zelo slaboten in slabo odporen pred boleznimi.  Prav tako se zgodi tudi, če ne bo imel dovolj sončne svetlobe za sončenje 😉 Prve dni je potrebno zelo dobro spremljanje in hitro bomo videli, če mu kaj ne ustreza. Torej, če prehitro raste v višino, ga takoj prestavimo na bolj hladno in zelo svetlo mesto.

Veliko boljše in bolj zdravo zanj bo, da bo rasel počasi in kvalitetno. Tako bomo dobili zdrave in odporne sadike 🙂

Zdaj pa postopek setve paradižnika 🙂

Tako, najprej pripravimo vse potrebno; zemljo, semena in korita 🙂

Zelo pomembno je, da zemljo, vodo in semena že prej ogrejemo na sobno temperaturo.

IMG_20170222_185646.jpg

 

Nato napolnimo korita z zemljo do nekje 3/4 višine. Zemlja mora biti že mokra…

Nato pa na to zemljo previdno polagamo semena. Jaz jih rada lepo razporedim, da imajo vsaka svoje mesto na zemlji. Vmes si označimo prostorčke in ob strani prilepimo napis, kaj smo posejali in kdaj 🙂

IMG_20170222_191726.jpg

 

Čisto narahlo ”nadrobim” zemljo po vrhu in jo poravnam, nekje za dober prst v višino.

IMG_20170125_204605.jpg

Vsa semena so pokrita. Dodatno ne zalivam, ker je zemlja že dovolj mokra. Zelo je odvisno od zemlje, katero uporabljate.

IMG_20170125_205046.jpg

Nato jih pokrijemo s prozorno folijo, da jim bo toplo in bo pod njo dovolj vlage, ki jo seme potrebuje za kalitev.

IMG_20170125_205750.jpg

Na koncu jih le postavimo na mesto, kjer bodo na toplem, priporočljivo okoli 26 stopinj. V tem primeru vzklijejo v 4-6 dneh. Vsak dan preverimo vlažnost in potek kalitve. Takoj ko semena vzklijejo, pa jih ne pozabimo prestaviti na mesto, kjer je dovolj svetlobe. Z vsakim naslednjim listom, pa na bolj hladno mesto.

Več o tem si lahko preberete tudi v prispevku Temperatura pri kalitvi.

DSC_0005.JPG

Paradižniki že komaj čakajo, da dobijo vsak svoje mesto, kjer bodo lahko naprej rasli in se razvijali. Sama se še borim s prostorom, kjer bi lahko vse te sadike imela, da so še vedno nekje na toplem, ampak ne pa preveč. Zato so bili paradižniki do sedaj na okenski polici na hodniku. Ker pa je tudi zunaj nočna temperatura nad 7°C in ker imam preračunano, da jih vsaj še 3-5°C zadrži steklenjak čez noč, sem paradižnike že pred presajanjem prestavila v steklenjak. Tam so preživeli štiri noči, da so se privadili na bolj hladno.

17309227_1970487809845942_1459487955457365279_n.jpg

Na dan za PLOD in PRESAJANJE, to je najbolj ugodno, pa sem jih presadila, vsakega v svoj plato. Brez problema so tudi te preživeli noč v steklenjaku.

Kako presajamo paradižnik?

  • Zemlja v platojih, naj bo že predhodno dobro navlažena
  • s prstom, svinčnikom, palico naredimo luknjo
  • nato presadimo paradižnik, kolikor gre globoko v zemljo. Jaz te res že visoko sadike, previdno, zelo z občutkom, prepognem in zakrijem z zemljo. Paradižnik bo iz stebel pognal korenine, iz katerih bo lažje črpal vse kar potrebuje za razvoj.
  • Prav tako velja tudi za presajanje na vrt, čim bolj globoko.
DSC_0029.JPG

Paradižniki lepo napredujejo 🙂

Lp

Brigita

6 thoughts on “Paradižnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s