Presajanje sadik na vrt – LIST

Konec marca, v začetku aprila je že čas za prvo presajanje sadik na vrt. Pri meni so tiste prve vedno sadike kapusnic ( zelje, cvetača, kolerabica, brokoli) in pa solate. Na prosto jih presadim že konec marca, tako imam zgodnji pridelek zelja in solate že konec maja.

Presajanje listnatih rastlin vedno delamo na dan za LIST (več o tem v objavi Razvrstitev rastlin po skupinah), še najboljše pa je to delati tudi, ko so ugodni dnevi za PRESAJANJE. v mesecu aprilu so to dnevi od 3.4. do 17.4. Ne pozabite spremljati tedenskih koledarjev, ko za vsak dan objavim kaj že lahko sejemo, presajamo in delamo na vrtu 😉

DSC_0107

Sadike že čakajo na svoj prostor na vrtu ❤

Včasih pa se enostavno ne moremo držati vseh ugodnih dni in se odpravimo na vrt, ko imamo čas in dobro voljo. Nič zato, bomo pa te rastline v naprej negovali na ugoden dan in bodo prav tako zrasle lepe in zdrave.

Nekaj glavnih napotkov glede presajanja:

  1. Nikoli ne presajamo v največjem soncu in vročini, ker je to za rastlino prevelik šok
  2. Presajamo samo zdrave in že utrjene sadike, kar pomeni, da jih ne presadimo iz danes na jutri, iz toplega na mrzlo.  Sadike vedno za nekaj dni postavite nekam v zavetje, da se okrepijo in navadijo na mraz.
  3. Zagotovite rastlinam sončno mesto in zavetje
  4. Zagotovite rastlini dovolj vlage, ker jo pri presajanju zelo potrebuje, da se lažje ukorenini in spozna z novim mestom rasti.
  5. Listnatih rastlin, ne sadite pregloboko, ker s tem rastlino oslabimo in ji preprečimo, da bi se pravilno razvila. V tej fazi, ko so rastline že pripravljene za presajanje na vrt, jih vedno sadimo do globine, kakor so rasle v platoju ali lončku.
  6. Narediti dobri načrt in izkoristite čisto vsak prostor na gredici. S sadikami je to veliko lažje. Že na najmanjšem prostoru, lahko vzgojite veliko.

Kako presajam jaz?

Najprej z motiko napravim sadilne jamice, ki naj bodo 8-10 centimetrov globoke, saj v njih damo še kompost ali organsko gnojilo.  Zelja naj rastejo približno 40-50 centimetrov narazen, ker potrebujejo prostor za rast, ker pa je vmes na začetku veliko prostora, to izkoristim in med dva zelja posadim solato. Ker raste hitreje,jo bomo tudi prej pobrali in tako sprostili naprej prostor zelju. Ta kombinacija se mi res super obnese.

DSC_0106

Z motiko naredimo sadilne jamice

Naslednje opravilo je, da v vsako jamico damo pest domačega komposta ali če tega nimate, priporočam uporabo dobrega organskega gnojila. Izberite previdno, saj je pomembno, kaj vnašamo v svoje vrtove. ❤

DSC_0140

Domači kompost dam v vsako jamico

V vsako jamico nato zlijem vodo, toliko, da se kompost ali gnojilo dobro namočim. Vedno zalivam v jamico, saj s tem pripomoremo, da vlaga ostane v območju korenin. Torej tam, kjer jo rastline najbolj potrebujejo. Po površju naknadno ne zalivam, to potem storim v naslednjih dneh. Ko zalivamo sadiko, vedno zalivajmo okoli in okoli nje, da je ne poležete, če zalivate tik ob njej, ter vedno veliko vode, da resnično pride do korenin.

DSC_0124

Vodo zlijemo v sadilno jamo

Na koncu pa sledi še presajanje, kot sem že omenila, presajamo do globine, kakor je sadika rasla že prej v platoju ali lončku.

DSC_0130

Na koncu pa v jamico položimo sadiko ( na sliki je zgodnje zelje)

Če presajate že tako zgodaj, potem priporočam da rastline pokrijete s kopreno. Tako jim bo na začetku zelo toplo in bodo rasle še lepše in hitreje. Seveda pa je boljše, a gredo čim prej na vrt, kjer imajo najboljše pogoje za rast in razvoj naprej. Veliko boljše, kot da čakajo v lončkih 😉

Vsebino sem tokrat pripravila tudi na posnetku. Lepo vas vabim k ogledu ❤

Ne pozabite pa si opravil zapisati v svoj Vrtnarski dnevnik. Tako ne boste ničesar pozabili. ❤  Vrtnarski dnevnik 2018

Sedaj se pravo delo že začenja, tako, da ostanite z menoj, ker kmalu sledi še več nasvetov in idej ❤

Veselo na delo,

Brigita

3 thoughts on “Presajanje sadik na vrt – LIST

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s