21.8. – 27.8. 2017

Teden za nami in tedne pred nami je namenjen shranjevanju pridelkov, vlaganju, ter tudi pobiranju semen naših rastlin.

Shramba se polni, dobrot je vse več tudi v kleti, kljub temu pa so vrtovi še čisto polni in zasedeni 😉

Paradižnik raste s polno paro in nikakor ga ne pojemo sproti dovolj. Vse viške si skuhamo v mezgo ali najboljše domače omake za testenine. Za omake uporabim vso svežo zelenjavo iz vrta, veliko paradižnika in začimb. Pokuham in na koncu pretlačim. Če želite večje koščke, jih nekaj dodajte na stran in potem dodate omaki. Vroče nadevamo v kozarce in počasi ohladimo.

DSC_0010

Domači paradižnik

 

Seveda ne pozabite iz najlepših paradižnikov shraniti tudi semena.

DSC_0029

Shranjevanje semen paradižnika

Semena najprej lepo odberemo v kozarce, kar skupaj z vso tekočino, če je le te premalo lahko dodamo 1 deciliter vode, da so semena res v t.i. vodi. Če imamo več semen, različnih paradižnikov, jih ne pozabite dobro označiti, saj jih kasneje zelo težko ločimo med seboj.

Te kozarce postavimo na mesto, kjer nas ne bodo motili in jih pokrijemo s kakšno krpo, da so lepo na temnem. Lahko jih tudi postavite v temen prostor, samo se potem rado zgodi, da na njih kar pozabimo. Semena naj bodo v kozarcu približno 5 dni, po tem času se v kozarcih, kjer je potekala fermentacija na vrhu nabere belkasta zgoščena sluz.

Praviloma bodo na vrhu plavala tudi slabša semena, medtem ko bodo tista zdrava potonila na dno. Ko se to pojavi, kozarce odpremo, odlijemo sluz in preostala semena zlijemo v cedilo. Semena v cedilu speremo z vodo, tako da so popolnoma čista. Malo si pomagamo tudi s prstom in narahlo očistimo. Očiščena semena postavimo na papir ali krožnike, ne pozabite jih ponovno označiti. Semena se najboljše posušijo na soncu. Na tak način bo nekje do 7 dni dovolj. Če pa je ravno takrat deževno obdobje, pa jih sušimo znotraj, vendar v tem primeru vsaj 14 dni, da res izhlapi vsa vlaga. To je zelo pomembno. Suha semena spravimo, najlažje v papirnato brisačo ali pa papirnato kuverto. To hranimo v temnem, hladnem in suhem prostoru.

Prav tako so za proces fermentacije primerna semena kumar.

Ne pozabite si zapisati, kaj je v katerem kozarcu. Jaz vedno pozabim potem 😛

DSC_0039

Paradižnikova semena v procesu fermentacije

Odličen čas je tudi za delanje potaknjencev. Veliko rastlin lahko potikamo in škoda bi bilo, če bi tudi letos izpustili. Pripravljam objavo tudi na to temo 🙂

DSC_0005

Potaknjenci različnih rastlin

Primeren čas pa je tudi za shranjevanje korenovk. To naredimo na dan za KORENINO. Čebulo le posušite do konca na mreži ali naredite kitke. Nato jo očistite in shranite za celo zimo.

DSC_0007

Pobrana čebula se suši na mreži

DNEVI ZA PRESAJANJE

V tem času zelo težko lovim ugoden čas tudi za presajanje, saj veliko opravil naredim pred dežjem. Ne pozabite pa nato večino nege narediti na ugoden dan za rastlino.

V avgustu je ugodno za presajanje od 1.-4.8.  do 19.00. Ter od 18.8. do konca meseca V tem času priporočam, da se presaja sadike na vrtu, kajti to je namreč čas padajočih luninih tokov in so vse sile usmerjene v del korenin. Tako se vsaka rastlina, ki jo presajamo, lažje ukorenini in prav tako veliko hitreje 🙂

Kaj lepega pa bomo lahko delali ta teden? 

Čaka nas veliko čudovitega dela ❤

Ponedeljek 21.8. PLOD do 8.00, —

Torek 22.8. PLOD

Sreda 23.8. PLOD do 15.00, od 16.00 KORENINA

Na dan za PLOD, pobiramo semena plodovk. Paradižnik, kumare, paprike, lubenice,…

Četrtek 24.8. KORENINA 

 

Petek  25.8.  KORENINA

Sobota 26.8. KORENINA

NA PROSTO:

  • redkvice
  • koleraba
  • črna redkev
  • repa

Pobiramo in shranjujemo dobrote iz vrta, kot so krompir, korenje, čebula,…

 

Nedelja 27.8. CVET

Na dan za cvet nabiramo domače cvetlice, zelišča, saj veste za boljšo aromo in več zdravilnih učinkovin.

 

 

IDEJE IN OPOMBE:

  • V vročini in še posebej, ko imamo kakšna sušna obdobja je pomembno, da se tudi presajanja lotimo premišljeno. Ker imam sama kar veliko površino vrtov, mi je pomembno, da si z dobrim načrtovanjem tudi prihranim čas, torej z zalivanjem in že samo pripravo gredic. Vedno ko poberem zelenjavo, že približno vem, kaj bo na tej gredi raslo in jo pripravim že takrat, to je super delati v vročini, saj nam vse plevele sonce dobro posuši. Samo presajanje in tudi setev poleti pa prilagodim vremenu. Ko je napoved, da bo dež zalil naše vrtove, se hitro odpravim na vrt. Skoraj vse zelenjave so nam hvaležne tudi, če jim vrhnje liste odtrgamo, da se tako lahko hitreje ukoreninijo, saj tako energije ne trošijo za tiste odvečne liste. Pri solati pustimo samo sredico in nam tako naredi še lepše in zdrave liste, ter naprej glave.

 

Da ne spregledate kakšne objave, pa se le prijavite na novice na blogu 🙂 Lahko pa se nam pridružite tudi na  Fb strani Brigitin vrt in Zmorem domače.

Hvala, ker nas spremljate in podpirate,

Brigita 🙂

PS: Naše društvo že sprejema nove člane, tako aktivne, kot tudi podporne. Vsakega bomo veseli, več  nas bo, lepše bo in več domačega bomo lahko naredili. Veseli pa smo tudi finančne podpore, da bomo lahko še naprej pomagali, svetovali in organizirali druženja

Pristopna izjava Društvo

DSC_0073

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s